Alüminyum Curuf Nedir?

Alüminyum Cüruf, alüminyum eritme işlemi sonrası ortaya çıkan bir nevi atık bir maddedir. Cüruf, içerisinde bol miktarda alüminyum bulundurur, siyah ve beyaz cüruf olarak ikiye ayrılır. İçerisinde %15-%70 oranında alüminyum bulunduran "beyaz cüruf", %12-%18 oranında alüminyum bulundurana ise "siyah cüruf" adı verilir.

Alüminyum Curuf

Siyah cüruf içerisinde ayrıca bol miktarda da tuz bulunur. Alüminyum cürufun, özellikle gerilme mukavemeti dikkate alındığında iyi faydaları vardır ve gerekli çalışmalar yapılırsa, bazı çalışmalar sonrası çok daha faydalı olabilir. Cüruf, alüminyum, alüminyum oksit ve alaşım elementlerinin oksitlerinin bir karışımıdır, ayrıca bu metallerin halojenür, karbür veya nitrür bileşikleriyle düzenli olarak karşılaşılır. Tipik olarak, herhangi bir alüminyum işlemi sonrası ortaya çıkan cüruf çok miktarda metalik alüminyum içerir. Bu, alüminyumu kendi ağırlığının 20 katı kadar bağlı tutmaya yetecek kadar büyük bir gerilme mukavemetine sahip olan alüminyum oksitin hücresel bir yapısına mekanik olarak sabitlenmiştir.



Alüminyum Curuf Nasıl Ayrıştırılır?

Alüminyum Cüruf, zaten alüminyumun birincil ve ikincil yani direkt üretimi ve geriş dönüşüm sayesinde üretimi şeklinde 2 farklı aşama sonrası ortaya çıkan bir kalıntı, bir atıktır. Her ne kadar genel kabul görmüş inanışa göre alüminyum elde edilirken cüruftan kurtulmak amaçlansa da yapılan araştırmalar, uygun koşullarda ortaya çıkarılan ve kullanılan cürufların yıl bazında hatır sayılır karlar bıraktığını göstermiştir.

Atık olarak ortaya çıkan alüminyum cürufları üzerinde geri kazanım prosesi uygulanarak alüminyum metali ve alüminyum oksit elde edilmektedir. Geri dönüşüm işlemi esnasında daha çok beyaz cüruf kullanılmakla birlikte, fiziki olarak döner tamburda uygulanan işlem sonrasında alüminyum metal üzerindeki alüminyum oksit, metalden ayrılır. Metal, tambur içinde birikirken oksit fan yardımı ile çekilip torba filtrelere verilir ve bu şekilde önce alüminyum üzerinden alüminyum cüruf, daha sonra da cüruf üzerinden alüminyum oksit ve alüminyum metal ayrışması yapılır.

Alüminyum Curuf Nasıl Eritilir?

Alüminyum Cüruf içerisindeki, tambur ve fan yardımı ile ayrılan 2 ayrı maddeden alüminyum oksit, torba filtreler ile bunkerde toplanmakta ve geçici depolara kaldırılmaktadır. Tamburda kalan alüminyum metalleri ise, tambur kapağı açılarak doğrudan eritme potasına dökülür ve 750 °C’de eritme işlemi gerçekleştirilir. Aynı alüminyumda olduğu gibi alüminyum cüruf içerisinde bulunan alüminyum metal de bu şekilde eritilmiş olur.






ALÜMİNYUM CURUF ALIYORUZ

Türkiye’nin önde gelen alüminyum külçe üreticilerinden biri olan Yurdakul Alüminyum, alaşımlı külçe üretiminde dünya standartlarında kalitesiyle sektöre yön vermeye devam ediyor.