Bakır Hurda
Bakır hurda, tıpkı alüminyum hurda gibi en değerli hurdalar arasında önemli bir yere sahiptir. Aslında bu hurdalığından değil bakır madeninin özelliklerinden gelen bir önemdir. Çünkü alüminyumda olduğu gibi bakır da defalarca geri dönüşüme sokulabilecek bir madendir. Geri dönüşüme uğradığında önceki özelliklerinin en az %95’ini koruduğu ifade edilen bakırın geri dönüştürülmesi yine bizler için, çevresel ve ekonomik anlamda büyük şeyler ifade etmektedir.
Bakır hurda, içerisinde bakır kullanılarak üretilmiş her türlü araç gerecin kullanım ömrünü tamamladıktan sonra geri dönüşüm için toplanmış halidir. Bakır neredeyse %100 oranında geri dönüştürülebilir bir metaldir. Bu yüzden geri dönüşüme kazandırılması önem arz eden bir üründür. Bu da bakır hurdaların değerini daha da yükseltmektedir. Günümüzde, Amerika Birleşik Devletleri’nde, halihazırda kullanımda olan bakırın yarısından fazlası geri dönüşüm yoluyla piyasaya kazandırılmış bakırdan gelmektedir.
Bakır hurda geri dönüşümü, her sektörde olduğu gibi fazlasıyla önemli bir aşamadır. Bugün doğal kaynakların hızla tükendiği bir çevrede bakır gibi çok alanda kullanılması sebebiyle çok ihtiyaç duyulan bir madenin geri dönüşüme kazandırılması bizler için adeta bir nimettir. Hele de, alüminyum gibi bakır da geri dönüşüm sonucu bütün özelliklerini büyük ölçüde koruduğu için ve enerji tasarrufu sağladığı için sektörde vazgeçilmez bir aşama halini almaktadır. Bakır hurda geri dönüşüm aşamalarına bir göz atacak olursak: 1- Toplama Toplama, her geri dönüşüm sürecinde olduğu gibi bakır hurda geri dönüşüm sürecinin de ilk adımıdır. Bakır tel, kablo, kalay gibi yedek parçalar daha günlük hayattan toplanabileceği gibi içerisinde bakır bulunduran büyük ürünler özel bir şekilde geri dönüşüm tesislerine nakledilmektedir. 2- Ayırma-Kırma Bakır parçalar, ilk işlendiği zamanlar göz önüne alınarak, bu parçalarda yer alırken kullanılan işleme yöntemleri aracılığıyla çeşitli sınıflara ayrılabilir. Bakır ayrıştırma/sıyırma makineleri ve granülatör bakırın fiziksel manada geri dönüştürülmesi için kullanılabilecek ana makinelerdir. Bu her iki makinede kendine özgü avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. O yüzden kullanım amacına göre seçmek fazlasıyla önemli bir detay halini almaktadır. Makine seçiminde bakır parçaları sıralamak için tel veya kablo cinsi önemli bir ayrıntıdır. Örnek vermek gerekirse, daha az düğümü olan tek telli bakır parçalar için sadece tel sıyırma makinesi yeterli olurken sarma düğümlü karışık bakır kabloların ayrıştırılmasında granülatör daha etkin olmaktadır. 3- Parçalama ve Eritme Bakır öğelerin saf haline ulaşmak amacıyla ayrıştırılan ürünler sıyırma makineleri tarafından parçalanır. Çünkü parçalanmamış halleriyle eritilmeye uygun değillerdir. Parçalanma işlemi sonrası ulaşılan saf bakır fırınlarda eritilerek akışkan bir hale getirilir ve bir sonraki kullanılacağı üründe olması gereken şekline getirilmek için istenilen kalıba dökülür. 4- Soğutma ve İmalat Dökülen kaplarında soğumaya bırakılan erimiş bakırlar, metal külçeler halini iyice alıp, soğuyup sertleşme kazandıktan sonra yeni malzemelere temel oluşturacak olan pürüzsüz tabakalar halinde yuvarlama makinelerine konup istenilen düzeye getirilirler.
Bakır hurda fiyatı sektördeki arz-talep ilişkisine göre belirlenmekte ve her firmanın stratejisine ve kalitesine göre değişmektedir. Aşağıda da firmamızın fiyatlarını bulabilirsiniz: